Dagboken

- - - - -  2 0 0 9 - - - - -

28 december

Temperaturen sjunker
Ute ja men inte inne. Det är verkligen snabba kast från kall och solig dag igår till plask och småregn idag. Men nu på kvällen blir det raskt kallare. Vi har tejpat igen några fönster till och eldar på i kakelugnarna så här inne är det skönt. Jo fåren har fått lite extra mat och jag har lyckats stänga den vinda lagårdsdörren. Vi är beredda för kölden.

Stor debattartikel idag i DN om i vilken utsträckning samhället klarar att skydda barn som riskerar att fara illa. Ja jag tror tyvärr att artikelförfattarna har rätt. Vi är för dåliga på att förutse, agera snabbt och rätt och att följa upp. Det är för stor skillnad mellan olika kommuner och i allt för stor utsträckning slumpartat hur det blir. Barnens bästa ska gå först - de flesta håller med och ändå gör vi inte så.

Sorterade lite böcker och fick upp Gellert Tamas "De apatiska". Om hans beskrivning är sann, ja även om den bara är det till en del, är allas vårt agerande i samband med de apatiska flyktingbarnen helt bedrövligt. Man kan inte vara stolt över att vara vare sig politiker, läkare, tjänsteman i detta. Jag var arg som ett bi när jag läste boken men nu när jag bläddrar i den igen blir jag mera rädd. Hur kunde det bli så här och fortgå så länge. Finns det andra frågor i samhället som manipuleras på liknande sätt. Hur ofta är prestige, politiska vinster, personliga framgångar viktigare än själva sakfrågan. Jag ryser , nu av köld inifrån. Men det fanns de som protesterade och jag måste säga att jag är glad att kyrkan och olika religiösa ledare så kraftfullt protesterade. När jag träffade K-G Hammar senast hade han just varit i Köpenhamn och demonstrerat på klimatmötet. Det är hoppfullt att det finns människor som känner när det är fel och som vågar protestera.

I morgon blir det nog sol igen!

* * *

26 december

Vettskrämd ren

I natt hade någon attackerat mitt nyförvärv den lilla lysande renen. Jag såg det på väg ner till fåren på morgonen. Renen låg ikull vält inne i fårskjulet. Jo det fanns djurspår fram till den lille renen. Större än kattspår. En hund, en räv?Lär jag väl aldrig få veta.

* * *

25 december 2009

Julotta, hemkokad kola och en god bok....
Gnistrande snö. marschaller som lyser upp gången och alla fönster i hela den lilla kyrkan upplysta med levande ljus tidigt på morgonen. Ja det är något speciellt med julotta när man väl tagit sig upp och åkt de tre milen. Det var tomt på vägarna så traditionen med julotta verkar inte vara så leva. Men vi sjöng de härliga julsångerna, lyssnade på kloka hoppfulla ord och drack gott julkaffe efter. Några av de som kommer träffar jag bara på just julottan.

Resten av dagen har vi fördrivit med att vara ute i snön, titta på TV, spela spel och läsa varsin bok medan vi smaskar på riktigt god hemkokt kola och härliga chokladbitar - precis som det ska vara på juldagen.

 

* * *

24 december 2009

Julklappsutdelning med katterna och fåren
Nu är det nästan overkligt lugnt här. Jag skjutsade maken och de två äldsta barnen till Arlanda tidigt i morse. De åkte till Brasilien med makens sambaspelande kompisar och lite familjer. Så det är bara jag och yngsta sonen kvar hemma. Vi firade julafton med de andra i familjen och släkten för två dagar sedan men har ändå haft en liten extra afton idag. har nyss haft julklappsutdelning med fåren. de fick Husmans knäckebröd inslaget i julpaket. Säga vad man vill om fårskallar men de blev alldeles upplivade av att få nyöppnat knäckebröd. Jag är säker på att de kände skillnad på smaken. Katterna har också fått extra god mat i paket. Sonen fick ett fårskinn av fåren och choklad av katterna - tänk vad de kan. Nu ska vi äta extra god risgrynsgröt, alldeles nykokt.

Ja, jag fick min lugna jul.......

* * *

23 december 2009

God Jul!
 

* * *

01 december 2009

Nya grepp för samverkan – tänk tvärt om…..
Dagen började med en ny variant av tågresa till Stockholm. Först signalfel och låg hastighet och sedan tvärstopp för att det var en gasläcka vid Karlberg. Vi blev avsläppta vid Helenelund med uppmaningen att gå till T-banan i Kista. Det var långt att gå och såg nog kul ut. Ett lämeltåg av människor som pilade iväg med högsta hastighet genom Kista. Jag hann precis fram till ännu ett forskningsseminarium i Modellområdesprojektet. I dag om samverkan. Berth Danermark från Örebro med forskningskollegor höll i dagens möte. Det blev bra diskussioner och det var intressant att höra om deras utvärdering av Skolverkets projekt. På slutet försökte vi förstå vad som kommer att hända i framtiden när aktörerna blir allt fler. Ja, jag tror inte att det håller med det angreppssätt vi haft hittills där vi försöker samordna och hitta samverkansstrukturer mellan alla aktörer. Jag tror vi måste vända på allt. Utgå från den enskilda personen/barnet som behöver hjälp och från hans eller hennes behov skapa en samordning/samverkan i de insatser som ges. Jag vet inte hur det ska gå till känner bara att det är så det måste bli. Svårt att föreställa sig det som inte är som i dag.

* * *

30 november 2009

Mycket bättre än jag vågat hoppas på
Seminarium om självskadebeteende. Det är svårt och kan gå hur som helst så jag var lite pirrig i morse. Det blev jättebra tack vare all de kloka föreläsarna som hade så bra presentationer och deltagarna som bidrog med så mycket erfarenhet. Vi enades om en lista på vad som borde kunna erbjudas på varje nivå. Bilder och kort sammanfattning kommer på vår hemsida.

* * *

29 november 2009

Första ljuset tänt.
Nu har vi klarat av årets julmarknad och satt upp alla stjärnor och ljusstakar här hemma. Det är lika roligt varje år att ta fram de gamla julsakerna som jag minns från min barndom. Det här är Faster Elsa´s gamla porslinsljusstake som jag fyllt med mossa och små fåglar precis som hon brukade göra.

* * *

27 november 2009

Läkarstämma i Stockholm
Deltagit i två symposier på Läkarstämman i dag om god och säker vård i psykiatrin och igår om utredning och behandling av personer mer ADHD som sitter i fängelse. Det var ett välbesökt seminarium och även lite press var där. Vi fick höra om både Håga och Norrtäljeprojektet. Både om behandling och om ekonomiska beräkningar. Ingvar Nilsson var där och visade att det verkligen är lönsamma projekt. På tal om Ingvar så är vi på gång och skissar på vår ekonomiska del av modellområdesprojektet. Helena har samlat ihop en massa data om varje område och mer ska det bli.

* * *

24 november 2009

Ibland blir det bättre än man tror.
I går och i dag har den så kallade Kontaktmannagruppen träffats. Första temat var rehabilitering och sedan har hyrläkare, statens satsningar, barn och unga, Attityduppdraget, Ledarprogrammet mm avhandlats. Det är en rolig grupp med psykiatrirepresentanter från alla landsting och jag tycker att det är mer livfulla diskussioner och mer konkret arbete nu igen.

Lite konstigt blir det ibland att bara vara landstingsfolk så till gårdagens diskussion om rehabilitering var kommunrepresentanter inbjudna. Det kändes bra och jag hoppas att vi göt det igen.

Till middagen i går hade vi bjudit in Lasse Stjernkvist som är både kommun och landstingspolitiker och som tidigare varit riksdagsman i många år. Han beskrev livfullt skillnaderna mellan se olika nivåerna och det blev tydligt att han gillar att vara kommunalråd. Närheten till väljarna och möjlighet till tydligare dialog passar honom. Jag tyckte att det var kul och nyttigt att höra hans resonemang. Det var det fler som tyckte och jag fick många positiva kommentarer. Det är bra att få se saker ur andras perspektiv och jag tror att vi behöver mer utbyte mellan olika nivåer och uppdrag i samhället.

Själv smet jag från gruppen och åkte till Norrköping på eftermiddagen. Där var ett gemensamt möte mellan kommun och landstingsanställda och andra som på olika sätt har kontakt med personer som vårdas enligt öppen psykiatrisk eller rättspsykiatrisk vård. I Norrköping har man inte så många och det verkar som man hittat bra rutiner och samarbete kring dem det gäller. Jag var där för något år sedan och då fanns många farhågor kring hur det skulle bli med den nya lagen som då nyligen trätt i kraft. I dag kunde vi konstatera att det mest inte blev så svårt som man befarade.

* * *

23 november 2009

Just varit på ett möte på Riksrevisionen om läkarutbildningen. De kom med en rapport i somras som tittade på och utvärderade statens psykiatrisatsningar år 2000-2007. Där lyfte man bland annat fram bristen på psykiatrer och funderade över statens roll. Nu bjöd man in till ett seminarium om just detta. Det blev bra diskussioner med en del konkreta förslag. Bland annat efterlyste många mer gemensamma målbeskrivningar för olika ämnen och områden både i läkarutbildningen och i AT. Det konstaterades också att själva AT utbildningen och kvaliteten på den är oklart vem som har ansvar för. Här kommer det nog att hända något.

* * *

15 november 2009

Många tankar blir det……
Tillsammans med fem andra damer har jag bundit en massa lingonriskransar idag. Om ett par veckor är det julmarknad och många kommer år efter år för att köpa våra kransar. Mycket jobb men samtidigt är det nyttig att vara ute i skogen och plocka ris och trevligt att sitta där runt ett stort bord. Det blir många spännande samtal medan vi binder.

Nu sitter jag vid datorn igen. Gör en lathund till vårt pyramidprogram och då måste jag ju prova alla varianter själv. Får leka på datorn med pyramidprogram och trädprogram så mycket jag vill. Härligt. När vi har testat lite till kommer vi att kunna lägga ut de här programmen till er alla.

Lyssnade lite på Agenda samtidigt. Att inte alla kommuner solidariskt tar emot ensamkommande flyktingbarn, ja flyktingar över huvudtaget är riktigt pinsamt. Det här tillsammans med avvisningar av svårt sjuka asylsökande barn är vår tids stora skandaler. När vi tillåter att den här typen av orättfärdiga handlingar är accepterade av landets styrande öppnar det för en allmän ojusthet och för främlingsfientliga partier. Det är inte bara en och annan stollig politiker eller självisk pösmunk som tycker att människor kan behandlas olika. Nej det sprider sig till oss alla. Varje gång vi tyst accepterar en orättvisa, en ohederlighet eller gömmer oss bakom att vi följt lagar och regler fast vi egentligen vet att det är fel så krymper vi som människor. Förkrympta människor har svårt att kunna utöva solidaritet, öppenhet och storsint kunna dela på befintliga resurser. Det korta vinstperspektivet och det egna välmåendet i stunden går före långsiktig klokhet och en omsorg om det gemensamma till gagn för hela samhället i dag och imorgon. Jag tycker att det är för mycket ytligt käbbel och för lite praktisk handling.

I fredags spelade jag in den sista av mina Tankar för dagen för den här gången (sänds på tisdag). Det är bra med det här tillfället att få fundera till på vad jag egentligen tänker om olika saker. Det blir en del som blir annorlunda när man tänker på det en lite längre stund. En del klarnar men en del blir osäkrare. Tröstar mig med Tage Danielssons ord: Utan tvivel är man inte riktigt klok.

* * *

12 november 2009

Gripande Intensiv vecka det här
På förmiddagen idag var jag med på en konferens som anordnades av Centrum för Allmänmedicin i Stockholm, om första linjen för barn och ungas psykiska hälsa och primärvårdens roll. Mycket spännande. Rebecka från Unga Kris som intervjuades av Bengt Westerberg som inledning gjorde ett starkt intryck. Det var också intressant att höra att framgångarna fortsätter för barn och ungdomsmottagningen Hamnen på Gustavsbergs Vårdcentral. Överhuvudtaget är det kul att diskussionerna rör sig framåt även om det går långsamt.

På eftermiddagen hade vi våra politiker här på SKL. Vi hade en gemensam informationsstund för våra politiker om det aktuella arbetet med barn och ungdomars psykiska hälsa. Fem beredningar: kultur, skola, socialtjänst, primärvård och hälso- och sjukvård var med. Ett litet steg framåt för det gemensamma arbetet.

Jag har fått mycket respons på veckans Tanke för dagen om hederlighet. Verkar vara många som har liknande tankar. Att konsekvensen av allt tydligare regelverk och kontroll bara leder till att allt som inte är uttryckligt förbjudet är ok. Att mentaliteten att försöka hitta alla kryphål och att finurligt lura systemet gör att vi tappar vår känsla för vanlig hederlighet. Det verkar många tänka. Det är verkligen roligt med respons. Tänk att så många lyssnar på radion på morgonen.

* * *

10 november 2009

Älskat och hatat psykiatrin
Ann Heberlein har skrivit en så bra artikel i DN i dag. Den måste ni bara läsa. Där ger hon ett personligt porträtt av psykiatrin som både hjälpt henne och svikit. Hon lyfter fram att psykiatrin som alltid borde se människan allt för ofta inte gör det. Att tvångsvården inte alltid är den högkvalitativa och välkontrollerade verksamhet som den borde. Hon avslutar med: jag vet att de finns, de är ganska många, läkarna och sköterskorna som ser människan bakom diagnosen. Jag önskar bara att de var ännu fler.” Det kan man ju bara instämma i. jag hoppas också att vi ska få till ett strukturerat arbete med att förbättra heldygnsvården och tvångsvården som en fortsättning på det inventeringsprojekt som vi nu har på SKL.

På förmiddagen i dag pratade vi om en grupp som inte får tillräckligt stöd idag. Barn till personer med psykisk sjukdom, missbruk eller allvarlig fysisk sjukdom får inte den uppmärksamhet och det stöd som de behöver. Det finns metoder, bland annat Beardslees familjeintervention, som är utvecklad för barn som har föräldrar som har en depression.. Drygt ett hundra personer har utbildats i att hålla familjemöten enligt denna metod. Det finns ett nätverk som jobbar med frågan och en bra ny hemsida. www.barnsomanhoriga.se

Så har modellområdenas projektledare varit hos oss. Hela eftermiddagen har vi kämpat med aktörspyramiden som är en del av den inventering de ska göra. Nu börjar det bli intensivt ute i många av modellområdena.

* * *

08 november 2009

Grå, grå , grå, grå
En riktigt grå novemberdag. Som en karikatyr av sig själv – värsta hösten. Målat veranda i går och så dagens pass med kratta och skottkärra……. Min gamla kropp är klart gisten till kvällen. Tänkte slappna av framför TV:n och så var där ett fortsättnings program om Thomas Quick. Svårt att vara lugn. Jag vet inte vad jag ska tro men tokigt är det på något sätt i alla fall. Så en blick i mailboxen och konstaterar att jag borde ha börjat långt tidigare om jag skulle hinna göra det jag borde…..

* * *

06 november 2009

Ett steg framåt
Fortsatt möte med Psykiatrilagsutredningen. Vi har i går och idag koncentrerat oss på det som ska ersätta dagens LPT-lag det vill säga tvångsvård när någon är allvarligt sjuk. En lite mindre grupp har jobbat igår och idag. Bra jobb och det kändes som vi kom en bit framåt. Nu ska jag åka hem och läsa mer om den Norska lagen. Den är modern i sin utformning och känns som där finns en del att härma. Nej inte idag förresten. När tåget är framme i Uppsala ska jag gå och träna och sedan hem och slappa.

* * *

04 november 2009

Olika politiker men samma ämne.
Intensiv dag med först ett seminarium om framtidens psykiatri arrangerat av Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Därefter full fart till Göteborg och en kvällssamling med Krisdemokraternas grupp i Västra Götaland. Pratat framtidens psykiatri med båda grupperna.

* * *

03 november 2009

En härlig dag i Skellefteå.
För tredje året i rad fick jag vara med på ett psykiatrimöte med kommun och landstingspolitiker i Skellefteå på eftermiddagen idag. Det blev riktigt spännande diskussioner med spännande, gränsöverskridande tankar..

* * *

28 oktober 2009

Tuppen är död
Han låg bara där död på marken utanför hönshuset och av två hönor återstår bara en massa fjädrar. Det är ett hål i hönsnätet. Vi vet inte vem som är den skyldige. Kan det vara räven? Drama hemma på landet idag men det finns inga vittnen. Allt upptäcktes i kvällsmörkret. Själv har jag varit i Lund på Seminarium för politiker och chefer med det Etiska rådet i Region Skåne. Det blev mycket spännande och innehållsrika diskussioner i grupperna.

Jag önskar att det var lika innehållsrikt i rikspolitiken men där tycker jag mest att de agiterat talar om vad den andre gör för fel istället för att tala om vad och hur vi ska göra för att få ett bättre samhälle. Nej då är landstingspolitikerna betydligt klokare och för mer eftertänksamma diskussioner med tydligt problemlösningsfokus.

* * *

26 oktober 2009

Dags för nya tankar
Lugnt på jobbet i dag för många har höstlov men i projektet är det lika full fart som vanligt. Träffat lite olika människor och fått en del nya tankar. Det behövs alltid. Jag tycker dessutom att det är väldigt roligt med nya banor. Vill gärna ha inspiration och en riktig knuff så att jag måste ifrågasätta gamla invanda tankar. Då är det kul. Jag har hittat många bra böcker på senaste tiden. Fick här om dagen en bok från Allmänna Barnhuset: NU – inte senare. Skrift 2009:3. Handlar om att investera i barnens uppväxt. Går att ladda ner från dras hemsida. En annan bra bok är Vetenskapsrådets: Steget före – forskare om hur framtidens vuxna mår i dag.

Så har jag varit på Sverigesradio och spelat in två nya Tankar för dagen den första sänds i morgon kl. 6.50. sedan kommer det nya tre tisdagar framåt. Det är spännande att vara tvungen att formulera tankarna till ett visst format och på viss tid.

* * *

22 oktober 2009

Vi är på gång
Ja även inom heldygnsvården är nu utvecklingen på gång. I dag var det Nyckelprojektets avslutningskonferens med redovisning av olika genombrottsprojekt i heldygnsvården.. Jätte spännande projekt. Hela konferensen finns filmad. Gå in på vår hemsida.

På eftermiddagen hann jag till Gnesta och träffa politiker. Mycket trevligt och inspirerande. De gör mycket bra i Sörmland också.

Så en träff med ett studiebesök från Norge. Dem ska vi träffa mer i morgon. Nyttigt med nordiskt utbyte. Vi har mycket att lära av varandra.

* * *

14 oktober 2009

Underbart med teknik
Nu har vi haft 4 telekonferenser med ca 3 modellområden varje gång. Det har varit riktigt roligt att se dem sitta där med en hel grupp på olika ställen i landet och kunna berätta för varandra vad man tänkt. Tekniken har fungerat riktigt bra. Några små krångel men mest bra. Vi är oss. I morse träffade jag Läns- och Regionrepresentanterna som ville höra om modellområdena. Pyramiden gjorde succé och den viktigaste frågan var: ”När kan vi få den vi som inte är med i modellområdena”. Tänk att en liten teknisk grej är så kul – fast det tycker ju jag också.

* * *

09 oktober 2009

Vi fick rulltårta
I går hade vi en dag för politiker i Modellområdesprojektet. Vi var totalt ett 80-tal personer de flesta politiker från kommuner och landsting i våra områden. Det blev en riktigt bra dag och vi har fått många positiva kommentarer efteråt. Jag använder ju liknelsen med att baka rulltårta för att visa att vi måste utveckla alla verksamheter parallellt. Skolhälsovård/elevhälsa, Socialtjänst, Primärvård/Mödra- och barnhälsovård och specialistverksamheterna BUP/Habiliteringen/Barnmedicin är alla kommunicerande kärl. För att olika problem ska kunna tas om hand på rätt ställe och nivå måste utvecklingen ske samtidigt som när man rullar en rulltårta. Jag körde samma metafor i går men för första gången på många år fick vi rulltårta till kaffet i pausen. Jag trodde självklart att det var Lotta eller Catharina som fixat till det men de påstår sig vara helt oskyldiga.

* * *

02 oktober 2009

Stora satsningar!
”Vi ska förändra attityden till alla som är psykiskt sjuka” är rubriken på dagens DN-debattartikel. Göran Hägglund, Maria Larsson och Carl Älfvåg (Handisam) säger i artikeln att regeringen nu gått från ambition till handling och beskriver det aktuella Attityduppdraget som Handisam och NSPH fått tillsammans. Psykiatrin är ett av regeringens mest prioriterade områden för att stärka välfärden står det också. Det kan man ju se som bara en politisk floskel men jag vill tro att det är mer än så. Jag vill tro att regeringen menar allvar eftersom jag är helt övertygad om att den psykiska hälsan och därmed bekämpande av psykisk ohälsa och dess konsekvenser är en av samhällets viktigaste framtidsfrågor. Däremot är jag rädd för att såväl regeringen som styrande i kommuner och landsting inte är redo att ta konsekvenserna av detta. För det måste till både pengar och andra strategier. Strategierna är svårast för de innebär att släppa makt och gamla invanda sätt att lösa saker på. Att sätta av tid för gemensamma funderingar och bestämma sig för ett envist långsiktigt förändringsarbete i olika delar av samhället det kräver sin man och kvinna.

De som arbetar ute i verksamheterna och de som söker hjälp och inte får upplever inte att det skett några stora satsningar på psykiatriområdet. De beskriver mest besparingar och neddragningar. Här har vi ett riktigt problem som inte några debattartiklar i tidningen rår på. Det är svårt att förstå att två så olika bilder kan vara sanna samtidigt. Jag tror att kommuner och landsting måste ut och visa upp hur det egentligen är. Vad är sant. Vilka strategier finns i de olika områdena.

Vi har haft de två första dagarna på en utbildning för personer från kommun och landsting kring juridik och ansvarsfördelning inom psykiatriområdet. Bland annat diskuterade vi ett antal fall. En återkommande lösning var att göra bra gemensamma planeringar från början. Låter enkelt men är hur svårt som helst verkar det. Ska bli kul att höra vad de vill ha för fördjupning på sin tredje dag.

Vi har satsat hårt på att få bra verktyg för att kunna visa hur våra olika modellområden ser ut, jobbar och förändrar. En bit på väg i dag för nu är den första versionen av ”Aktörspyramiden” klar att låta projektledarna testa. Vi firade lite i eftermiddags. Lite mingel kring den serpentinprydda tavlan där vi visade webbapplikationen för medarbetarna på våningsplanet.

Nu ska jag hem och provköra i helgen…..

* * *

29 september 2009

Teknikframgång
Tvärträff med de norra modellområdena i dag. Videouppkoppling med östra Norrbotten, Umeå, Wilhelmina och Hudiksvall. Den här gången gick tekniken bra. Häftigt att kunna sitta olika grupper på fem olika platser i landet och prata med varandra. Så många restimmar och energienheter vi sparade.

I går var en riktig sammanträdesdag. Först Metis styrgrupp där vi bland annat konstaterade att det nu är full fat på utvecklandet av specialistkurser. Nu gäller det att se till att det finns tillräckligt många kunniga handledare så därför behövs en bra handledarutbildning. Resten av dagen gick snabbt med hjälp av ett gemensamt kvalitetsregistermöte och sedan styrgrupp för Psykosregistret. Så till sist på kvällen hade vi en avtackning av Lasse Fredriksson som gjorde sin sista dag på SKL inför pensioneringen. Det kommer att bli tomt utan Lasse. Det är det nog fler än jag som tycker.

* * *

27 september 2009

Stolthet och fördom
På väg hem efter mycket intensiva dagar på Bok- och biblioteksmässan. Verkligen en ny och spännande upplevelse. Modellområdesprojektet på SKL, Barn och vuxen psykiatriska föreningarna, Attention och Västerbottens läns landsting hade en monter tillsammans. ”Psykisk hälsa genom livet” var vår titel. Jag måste erkänna att jag inte hade trott att det skulle vara ett så stort intresse och absolut inte att det skulle gå åt så mycket material. Många spännande samtal blev det. Det var också premiär för boken från Skellefteå: Stolthet och Fördom. Jag tycker att den blev mycket bra och det säger jag inte bara för att jag själv är intervjuad. Den ger en positiv bild och en framåtriktande uppmaning. Det finns mer om den på Västerbottens läns landstings hemsida.

* * *

18 september 2009

En bild säger mer…..
En intensiv resvecka avslutades så med två dagar med projektledarna för modellområdena. Nu är alla på plats och det känns som en riktigt bra grupp. Det är personer med olika bakgrund som gör att tillsammans har vi en betydande erfarenhet. Kul att få umgås och lära känna varandra lite mer. Vi började dagarna med att rita var sin bild på vad som kännetecknar ett barn med god psykisk hälsa och ett barn som mår psykiskt dåligt. Bilderna blev olika men hade samtidigt en stor samstämmighet. Dag två kom Martin, datakillen som hjälper oss att göra en webbaserad pyramid. Den ska hjälpa oss att på ett överskådligt sätt visa vilka aktörer det finns i de olika områdena som erbjuder insatser på olika nivåer. Den ska också kunna visa vilka samverkansgrupper som finns. Jag tror det blir jättebra med dessa bilder men de är inte så lätta att få till.

* * *

01 september 2009

Vi måste våga göra det vi tror är rätt
Det var temat för dagens konferens om ADHD behandling vid komplicerad problematik som tex. missbruk och kriminalitet. Syftet var att belysa vilka vinster som finns med att våga behandla även de som inte hör till de enkla skolboksexemplen. Att vi måste väga risker mot vilka vinster som kan uppnås. Det blev en jättespännande dag med många bra föredrag. Vi fick flera hjärtknipande exempel på hur totalt livsförändrande ADHD medicineringen varit för några av de intagna på Norrtälje. Jag slås av tanken att detta skulle vi inte kunna ha haft för säg fem år sedan. Dels fanns det inte så intressanta erfarenheter att prata om som de som nu finns från tex. Norrtälje projektet. Men framför allt så skulle vi inte så självklart ha kunnat säga att personer i kriminalvården ska ha rätt till samma utredning och behandling som alla andra. Kul att Kriminalvården och SKL kunde arrangera detta tillsammans. Kul att ordna tillsammans med Lars-Håkan Nilsson. Han och jag har någon slags vänskap och samarbete med viss inbyggd misstänksamhet. Tror att det beror på att vi alltid funnits i lite konkurrerande verksamheter. Vi var verksamhetschefer för var sin klinik samtidigt i Uppsala och nu företräder vi delvis olika intressen och roller i samhället. Däremot är vi helt eniga kring att skapa bättre förutsättningar för personer med psykiska problem. Dagen slutade i ett gemensamt vi vill, vi törs, vi kan vi ska……

Jag var tvungen att avvika en stund vid lunchtid för att vara med på möte på Socialdepartementet. Det var en av de sedvanliga avstämningsträffarna med statssekreterare Karin Johansson och de tjänstemän som jobbar med psykiatrifrågorna. Det var skönt att höra att de tror att psykiatrifrågorna kommer att vara fortsatt i fokus även de kommande åren trots valår och många andra pockande frågor.

* * *

31 augusti 2009

Ett litet rött paket med vita snören….
Ny vecka och nya utmaningar. Känner mig laddad efter en mycket kulturell helg. Startade med bio fred kväll. Sedan Miss Li på Katalin på lördag kväll. Det var turnéavslutning för dem och världens drag. Oerhört uppiggande. I går kväll var vi med på den första Rumbiaden i Engelska parken. Owe Törnqvist (80 år) höll igång som en yngling och sjöng härliga gamla Uppsala låtar som Svartbäckens rödaste ros. Det var en underbar sommarkväll, alldeles lugnt under de stora träden i parken bakom Carolina. Riktig Uppsala stämning.

Eftermiddag på Socialstyrelsen med en diskussion om preliminärversion av expertgruppens underlag till Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni. Inte oväntat finns det en hel del vetenskap gjort om vissa områden som Supported employment och familjestöd men tunt med studier om stora insatsområden som boendestöd och sysselsättning. Men det kommer behöva paketeras väl…Det är en riktigt stor utmaning att förklara kunskapsläget på ett så pedagogiskt sätt att de styrande i både kommun och landsting kan ta till sig detta och använda det på ett bra sätt i verksamheterna.

Artikel i dag i DN om kostnaderna för skolk. Det var Ingvar Nilssons siffror som väckte intresse igen. Han kommer på vår konferens i morgon med lite prel. siffror på hur resurssparande det är att behandla ADHD i kriminalvården. Ska bli spännande.

* * *

28 augusti 2009

Vilken vecka
Måndag: träff med Heldygns-inventerings-gänget som nu blivit fler. Vi hoppas kunna köra med dubbla gäng i höst.
Tisdag: träff med projektledarna i Modellområdena. 12 glada, förväntansfulla och entusiastiska samlade. Häftigt när vi gick laget runt och hörde vilka olika förutsättningar man har i olika områden.
Onsdag: kvalitetsregister möte i Göteborg. Nötande med definitioner men snart är ”kravspecen” klar.
Torsdag: träff med säkerhetsansvariga. Spännande diskussioner om transporter och samarbete med SÄPO….
Fredag: presentation av Modellområdesarbetet för olika tjänstemän på Social och Utbildningsdepartementet.
…..och så var veckan slut…….

* * *

24 augusti 2009

Socialstyrelsen måste ge tillbaka användbara data
Heldag med projektet med inventering av heldygnsvården. I dag med några nya medarbetare på plats. Det är verkligen slående så mitt i prick vårt fokus på heldygnsvården visade sig vara. För nu är det verkligen mycket intresse kring frågan. Tidningsartiklar både igår och idag. http://www.dn.se/nyheter/sverige/den-slutna-varden-1.936486 DN har ett helt reportage som självklart kan ses som kritik men som också visar hur svårt det kan vara. På många håll gör personalen ett utmärkt jobb utifrån de förutsättningar de har men känner att de bara får kritik. Kanske måste vi se mer på förutsättningarna. Där tror jag att vi i högre utsträckning kan enas.

Däremot blir jag riktigt uppretad av Socialstyrelsens klagomål på bristande rapportering. Det är ju deras uppgift att samla in och sammanställa uppgifter och rapporter om tvångsvården. Trots upprepade påpekande från vården att återkoppling på inrapporterade data önskades och var nödvändigt för att det skulle vara meningsfullt att skicka in rapporter till Socialstyrelsen har det dröjt 8 år innan ett register kommit igång. Visst jag förnekar inte att vården varit dålig på att skicka in uppgifter men får man inget tillbaka känns det inte meningsfullt. Dessutom fanns vetskapen om dålig sammanställning av data på Socialstyrelsen långt före ”början av 2000-talet” som Socialstyrelsens representant säger. Men det har dragits i en seg långbänk och den verkar inte vara över än. Så trots att var utlovat att vara i drift i början av 2009 kommer det tydligen att dröja innan vi får siffror.

En debattartikel med utgångspunkt från dagens rättegång med Anna Odell skriven av Åsa Moberg och Torsten Kindström finns i dag i Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3400321.svd. Jag håller med dem om att Anna Odell verkligen fått genomslag för sitt budskap och att det är bra att blickarna riktas på området. Debatten i kölvattnet av hennes konstverk har lyft fram angelägna frågor. Vi måste titta på den heldygnsvård som finns och fråga oss om vi är nöjda med den. Det är vårdens uppgift att enträget arbete med metodutveckling som gör att tvång, våld och kränkande behandling blir så sällsynt som möjligt. Tvångsvårdsåtgärder ska bara behöva ske i yttersta nödfall och stor möda ska ha lagts på att finna alternativa vägar. Att få bedriva tvångsvård är ett stort förtroende och som kräver den skickligaste vårdpersonalen med en stark etisk kompass. Öppenhet och insyn liksom ödmjukhet inför olika människors upplevelser ska vara självklart.

* * *

21 augusti 2009

En riktig nostalgitripp
Har tillsammans med Lotta varit i Norrköping, ett annat av våra modellområden. Kul att träffa Birgit som är projektledare och i full gång med arr rigga projektet. Vi var också en sväng till elevhälsan. Men höjdpunkten var nog Konditori Broadway. Pluras favorit café. På väggen satt ett skivfodral: Kungarna från Broadway, Eldkvarn. Ja, ni kan se några bilder på den här hemsidan. Inredning precis som hemma hos min faster…. http://femtiotalsjakten.blogg.se/2008/november/ahhh-norrkoping-2-cafe-broadway.html

* * *

20 augusti 2009

En riktig kick
Tillsammans med Daniel och Fredrik varit på uppstartsmöte i Jönköping. På förmiddagen fick vi träffa ledningsgruppen och på eftermiddagen hade ett 90 tal politiker och tjänstemän samlats för att få en presentation av projektet och se hur jobbet kommer att gå till. Det var en härlig stämning.

* * *

17 augusti 2009

Nu behövs bara lite politisk kraft
Umeå visade sig från sin allra soligaste sida. Jag var där på ett politikermöte då en rapport om personer med psykiskt funktionshinder i Västerbotten presenterades. Det är en riktigt bra rapport som fint ställer samman aktuell kunskap, vilka projekt som pågår och ger konkreta förslag till en handlingsplan. Om politikerna nu sätter till lite politisk kraft och ger tydliga uppdrag till sina tjänstemän samtidigt som man ser till att det finns resurser då kan det här bli

 

10 augusti 2009

Tappad fart redan på måndag morgon eller…..
Var på ett härligt bröllop igår och hann inte läsa DN´s insändare förrän idag: http://www.dn.se/opinion/debatt/min-brors-dod-avslojar-systemfel-i-psykiatrin-1.927282 Ruben Andersson vars bror som hade schizofreni tog sitt liv efter vård som inte räckte till har skrivit en gripande insändare. Han pekar på bristen på sysselsättning inom heldygnsvården och bristande öppenvårdsinsatser med mera. Så klart kan man bara hålla med om att det behövs mer än inlåsning och läkemedel. Visst har han rätt när han pekar på att det finns allvarliga systemfel. Det handlar inte bara om pengar (men det också) utan om tillgång till bra personal, rätt arbetsmetoder och ett välfungerande system. Vi vet, men hur ska vi komma dit? Det känns tröstlöst när psykiatrins tillkortakommanden staplas på varandra. Men vi får inte glömma att det finns välfungerande enheter och riktigt nöjda patienter och anhöriga. Vi måste få mer av det välfungerande och få bort det sämsta. Men det har vi också sagt i många år.

Jo, jag tappade luften en stund idag när jag läst artikeln och kände att det är lång väg kvar trots att så mycket hänt. Så ringde telefonen och jag pratade först med en klok och drivande politiker och så med ett antal kollegor som brinner för att bidra till en bra vård. Mattheten vändes till lite ilska och ny kraft att ta nya tag. Ni vet igen och igen och igen tills det går….

* * *

06 augusti 2009

Avstigning i Kackelbo
Efter två intensiva dagar på Öland med utformande av kravspecifikation för den nya webbfunktionen för psykiatriska kvalitetsregister är jag på väg till Stockholm för möte om utbildningsutvärdering.

Det blev en rivstart efter semestern med allt detta definierande och specificerande av krav. Känner hela tiden att min lilla hjärna inte räcker till. Det måste ju vara så precist och stringent och funktionellt ur många perspektiv. Vi jobbade så intensivt så det blev mörkt innan vi hade tid att gå ner till havet. Inne bland träden i den fina lövskogen hjälpte det inte att månen var full.

Det var väldigt kul att träffa nya och gamla arbetskamrater. På vägen ner i bilen pratade vi så om hur psykiatri och sjukvård skulle förändras att vår chaufför försiktigt frågade om det var till Kackelbo vi skulle. Ja, det fanns en sådan plats ca 2 km från Halltorp där vi höll till

* * *

30 juli 2009

Tidiga insatser lönar sig på långsikt
Värna vård och skola skriver Lars Stjernkvist, Johnny Magnusson och Ingvar Nilsson på dagens Brännpunkt: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3279287.svd Kul att Svenska Dagbladet har tagit in en artikel om sociala investeringar och kul att flera bloggare uppmärksammar och är positiva. Jag är helt övertygad om att det behövs ett annorlunda tänkande och tekniska lösningar i våra regelverk om det ska bli fart på de tidiga och förebyggande insatserna. Bara rädd att de som bestämmer fortsätter att konstatera att vi borde satsa på tidiga insatser, att vi inte har råd att låta bli men att det inte går för regelverken. Det finns hur många exempel som helst runt om i våra verksamheter där kortsiktigt budgettänkande leder till långsiktigt mycket dyra lösningar.

* * *

27 juli 2009

Svårt att försvara och förklara
Skulle jag vilja att min dotter placerades på en Rättspsykiatrisk avdelning många mil hemifrån. Nej. Självklart skulle jag vara glad för att det fanns psykiatrisk vård som kunde skydda henne från att ta sitt liv men jag skulle önska att det kunde ske på ett annat sätt. Jag var med i P1-morgon i morse för att tala om flickor med självskadebeteende som placeras tillsammans med personer dömda till vård. Det var en intervju med Elin som själv varit med om det. Nej det är klart att det inte är bra. Självklart borde det finnas alternativ vård som var anpassad efter dessa ungdomars behov även om de är få. Svaret att vi håller på med en inventering av heldygnsvården som ska ge oss underlag för eventuella gemensamma enheter med specialinriktning över landstingsgränserna kan ju låta lite fyrkantigt. Men jag tror att det är rätt våg. Vi måste ha bra grund för beslut men samtidigt får det inte ta allt för lång tid. Vi ska skynda oss så mycket det går.

* * *

18 juli 2009

Nu är det semester
När jag kom ut häromdagen fanns det två nyfödda lamm i hagen. Vi hade helt missat att tackan som fick ett lamm i januari redan hade två nya på gång. Helge och Haldar får de heta de små ulltottarna. Skönt med semester och möjlighet att göra helt andra saker än i vardagen. Fint att få sova lite extra, läsa böcker och vila men också att få göra praktiska saker med händerna. Det är en sådan tillfredställelse att verkligen kunna se det man gjort. Som ett köksbord fullt med jordgubbar…..

* * *

05 juli 2009

Brunbränd och full av idéer
Efter en vecka på Gotland är huvudet full intryck. Almedalsveckan slog alla rekord. Över 1000 evenemang. Märkligt att publiken räcker till alla evenemang. Det fanns en del seminarier om psykisk hälsa och en hel del om barn och unga.

Mest av allt är jag förstås nöjd och stolt över vårt evenemang i tisdags. En hel dag om psykisk hälsa och ohälsa i olika former. Psykisk hälsa-kaféet var titeln och där fanns program från 8.30-17.30. Platsen var ett nyöppnat kafé på Hästgatan som är ett riktigt bra stråk. Mycket människor gick förbi och under de olika programpunkterna var det allt mellan 100 och 30 personer i kaféet. Det var trångt och lite stökigt men det blev en väldigt bra stämning. Lotta såg till att hela dagen blev dokumenterad och sändes ut på webben. Här är länken om du vill titta: http://web22.abiliteam.com/ability/show/xaimkwdkn/almedalen_09/speed.asp

* * *

21 juni 2009

Gå i takt
Det blev i alla fall två riktigt skapliga dagar i helgen med mest sol även om Midsommarafton var riktigt grå. Skönt med ledighet var det i alla fall. Blandat Riksrevisionens rapport om statens psykiatrisatsningar med skönlitteratur. Ja, Riksrevisonens kritik är hård. Psykiatrisatsningarna har inte lönat mycket till. Jo, i stort är säkert kritiken berättigad men samtidigt vet vi inte hur det skulle sett ut utan satsningarna. Men självklart är det rätt att mer långsiktiga satsningar krävs och att vi behöver en ordentlig diskussion om vad staten ska göra och vad kommuner och landsting måste ta ansvar för. Läs själv och fundera: www.riksrevisionen.se Kritiken är omfattande men när det kommer till konkreta förslag hur man i stället ska göra finns det inte lika mycket. Det är ju inte så lätt, som bekant, att få alla aktörer att ta sitt ansvar – på samma gång, i takt med varandra och med ett långsiktigt perspektiv…

Så har jag läst ”Kärlek hur fan gör man?” av Bob Hansson. Han intervjuar verkligen vitt skilda personer och vrider och vänder på svåra frågor. Konstaterar att relationer är svårt men viktigt. Bland annat finns där en bra passus om lycka i livet: ”Det finns inte bara det gamla kravet på att ”ha ett bra liv” utan också ett nytillkommet lyckokrav. Vi ska fortfarande vara precis lika ”lyckade” men också förbannat lyckliga. Vi ska vara hälsosamma men gourmeter, kreativa men ändå redan tillfredställda, framgångsrika men ha en försvarlig mängd ”quality time”. Om du inte är lycklig, förändra något. Skilj dig, byt jobb, renovera ditt badrum eller åk på retreat. Lyckokrav ända intill frukostbordet. Lyckokrav ända in i blöjbytet. Lyckokrav ända in i pensionen.” Inte så lätt att vara människa. Att hitta balansen i livet, att gå i takt med sig själv och omgivningen.

Men när jag sitter i trädgården en tidig midsommardagsmorgon med sol och fågelsång och ser kattungarna leka bland blommorna – ja då kunde det vara betydligt sämre…..
    

* * *

15 juni 2009

Mycket väsen för lite ull…
Så kom då Björklund med sin nya skollag. Har bara hunnit skumma vissa delar men av det jag sett är jag lite besviken. Jag hade hoppats på mer för att främja psykisk hälsa. Det finns lite grann om elevhälsa. Elevhälsan blir begreppet och alla elever oavsett driftsform ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Det är ju bra att det finns med men ”tillgång till” säger ju ingenting om i vilken omfattning. Jag tycker inte heller att det ser ut som det kommer att bli tydligare hur ansvarsfördelningen ska vara. Kommer fortsatt vara svårt att definiera första linjen. Ingen elevhälsa för förskolebarn eftersom BVC finns. På vår resa runt landet var en av de saker som återkom att BVC är aktiva de två första åren i barnens liv men att det inte finns så mycket mellan 2-6 år. Bra att stöd till barn med särskilda behov lyfts fram men det kommer att bli mycket olika tolkningar om vad det innebär. Det är uppenbart att samarbetet mellan utbildningsdep. och socdep. inte är något att hurra för. Den satsning på barn och ungas hälsa som socialdepartementet proklamerar kan jag inte se i skollagen. Jo, jag ska läsa mer ordentligt innan jag klagar mer.

Trevligt besök i Göteborg i dag. Träffade förvaltningschefer i stadsdelarna Lärjedalen och Gunnared och Angereds Närsjukhus. Lars Gelander har gjort ett fint jobb för att få ihop detta modellområde. Det kommer att bli klart spännande med ett sådant mångkulturellt område med sina speciella utmaningar och unika möjligheter. Angereds centrum har rustats upp och för en tillfällig besökare kändes det som en positiv anda råder.

Hann också träffa Christina Kadesjö som är i full gång med att starta upp ett stort projekt med ”Family-check-up programmet”. Jag hörde också positiva uttalanden om det jobb hon gör i två skolor i Lärjedalen med skolprogrammet. Riktigt spännande och roligt. Det lär vi få höra mer om.

* * *

14 juni 2009

I morgon smäller det…
I morgon kommer förslaget om ny skollag. Ja så säger de i alla fall. Det har varit så många bud om när. Så jag vågar inte tro förrän jag ser. Jag som ska till Göteborg och träffa ansvariga i ett av modellområdena. Roligare än skollagen.

Spännande blir det att se om Björklund fått till något om elevhälsan. Man vill ju vara positiv men vet inte om jag vågar tro…. Träffade en trevlig rektor i Ljusdal i går. Mitt bland 50-årshyllningarna så kom vi osökt in på barn och ungas hälsa. Kloka rektorer ser att det är mer än god pedagogik som behövs i skolan om alla ska klara sina mål. Dessutom känner de in på bara skinnet att skolan inte kan klara detta själva.

Kul att vara på 2 x 50-års fest. En gammal, nej ung, skolkamrat från Motala och hennes man är nu 50. Jag fick anledning att plocka fram våra gamla skoltidningar, Lövet. För det var i produktionen av dessa vi lärde känna varandra. Så kul att läsa vad vi skrev då 14-15 år gamla. Heta ämnen var Rökruta eller ej, Du-reformen, Ska eleverna få insyn i betygen, Mobbing, Klotter på toaletterna, Elevdemokrati i realiteten, Vegetarisk kost mm. Ja, delvis har tiden stått stilla.

Hittade också ett papper med en autograf och litet intyg från ”Farbror Sven” Jerring. Jag var med och intervjuade honom efter något radiojippo i Motala. På lappen står det: Härmed intygas att ”Lövets” charmerande intervjuare, utsatte mig för en fin utfrågning, som mycket väl hade kunnat sändas som ungdomsprogram i radio. Motala 14/1/75. Kul.

Mindre kul var det att läsa debattartikeln om KBT i DN i dag. Oavsett vad man tycker i själva sakfrågan så känns denna offentliga debatt inte bra. Även invändningar mot statlig styrning kan ha sin poäng men som det nu framställs är jag rädd att slutsatsen bara blir att det inte är någon idé att satsa på psykiatriområdet.

* * *

12 juni 2009

Mycket ord blir det
Åter ett sammanträde med Tvångslagsutredningen. I dag var det diskussioner om riskbedömningar. Ja, det är verkligen en omfattande utredning men jag är inte säker på att vi ännu har en gemensam bild av hur omfattande.

Läste ett varv i psykiatriskrivelsen igen. Den som överlämnades till riksdagen 28 april. http://www.regeringen.se/sb/d/11820/a/125057. Den har mycket positiva viljeyttringar och där listas alla satsningar som är gjorda och planeras. Frågan är bara vad det betyder i verkligheten. Det känns oroligt när man hör om besparingar runt om i landet. Personliga ombud står med på tänkbara besparingar på många håll. Hur ska vi kunna hålla emot.

Blir just överfallen av ett rövarband. Uggh. Fyra vilda kattungar klättrar upp för mina ben. Vilka vassa klor de har… Det är nog det vi behöver – Vässa klorna.

* * *

10 juni 2009

Ta tag i problemen på riktigt…
Mötte en person i dag på tåget som inte tyckte det var någon idé att försöka förbättra den psykiatriska vården eftersom det ändå bara kommer att bli nerdragningar. Inte rätt sätt att tänka tror jag. Fick syn på en riktigt bra ledare i dagens Aftonblad. Ledarskribenten konstaterar träffsäkert att Socialdemokraterna måste våga se och erkänna problemen och stå för att man gjorde ett dåligt val. ”Väljarna är inte dumma. Vi vet att Mona Salin har rynkor och att den ekonomiska krisen är så allvarlig att ingen rimligtvis kan uttala sig tvärsäkert. Vi vet att ni är rädda och inte vet hur ni ska fixa jobben … men vi önskar att ni gav oss hopp….” Det gäller psykiatrin, landstingen och kommunernas ekonomi osv. Vi vet alla att det är svårt men vi måste hjälpas åt att fixa så gott det går och att hålla hoppet uppe. Jo, det är klart att vi kan hålla greppet och ta oss igenom lågkonjunkturen utan att rasera de vi byggt upp.

Jag är på väg hem från Örebro och möte med de psykiatriska kvalitetsregistren. Det pågår ett intensivt arbete med att tänka ut hur den nya tekniska plattformen ska bli riktigt bra. Samtidigt pågår just nu en debatt i bl.a. läkartidningen om vitsen med kvalitetsregister. Register eller forskning ställs frågan. Självklart är det inte antingen eller. Självklart måste vi mäta det vi gör. Visa resultat och utvärdera kvaliteten. Självklart är det inte lätt och blir ibland lite fyrkantigt, måste kombineras med andra bedömningar och en stor portion sunt förnuft behövs.

I går eftermiddag hade vi på SKL träff med nationella aktörer (Ungdomsstyrelsen, Socialstyrelsen, Skolverket, Folkhälsoinstitutet, BO, Vetenskapsrådet, SBU, Socialdepartementet, patient, brukar och närstående organisationer m.fl.) som arbetar med barn och ungdomars psykiska hälsa. Stimulerande och en energikick at se alla engagerade människor som vill dra åt samma håll. Samtidigt skymtar hela tiden våra tunga regelverk fram och jag konstaterar att det är på många håll som de framsteg som görs sker trots organisationerna. Tänk om vi slapp den sega byråkratin och all ”det-tillåter-inte-regelverket-sirap”. Vilken fart det skulle bli. Men det är kul att få vara med just nu för det händer mycket nu.

* * *

03 juni 2009

Inget nytt egentligen…
En Tillsynsrapport från socialstyrelsen om Barn och Ungdomspsykiatrin: ”Vård på olika villkor” kom i dag. Den visar på en hel del brister i tillgänglighet och att skillnaderna i väntetid för tex. utredning är stora. Mer än hälften av barnen träffar inte läkare och det är brister i dokumentationen. Beklagligt men inget nytt. Självklart ska vi ta till oss och göra vårt yttersta för att förbättra i landsting och kommuner. Samtidigt är det ju just kunskap om dessa brister som är anledning till vårt modellområdesjobb. Så kära Socialstyrelsen, vi behöver inte fler rapporter om brister och spretighet utan konkret hjälp med hur vi ska göra skillnad i verkligheten. Det är stora behov av enkla kunskapssammanställningar, praktiska utbildningar, stöd i vilka metoder man ska använda när och vad som är lämpligt i just den situation man befinner sig. Vi behöver också bra siffror som vi kan använda i förbättringsarbetet. Socialstyrelsen har fått både uppdrag och pengar för att ge stöd. Lägg kraften på detta istället för fler rapporter som slår fast det vi redan vet även om det är svårare….

* * *

22 maj 2009

Bra med ilska ibland
Jag blir så förtvivlad över de rapporter som kommit senaste tiden om barn och ungdomar som far illa på behandlingshem eller institutioner. De har ofta tagits om hand på grund av att de mår dåligt. När samhället tar om hand, erbjuder vård och behandling till barn och ungdomar som är utlämnade till vuxnas beslut måste insatserna vara av bästa kvalitet och det får inte finnas risk att de utsätts för någon typ av övergrepp. Kontrollen av de insatser som ges med tvång eller där personen själv inte kan välja ett annat alternativ måste vara minutiös. Vi måste ha råd med bra vård och omsorg . Det räcker att vi vet att en del barn tidigare farit illa när de varit omhändertagna. Det får inte ske igen. Jag vet att en del av barnen och ungdomarna har en svår problematik och att det inte är lätt att ge rätt insatser men just därför måste vi se till att den ges av personal med god kompetens, Vi måste hjälpas åt , slå våra kloka huvuden ihop över huvudmannagränser och hela tiden utvärdera och följa upp det vi gör. Gått och tänkt på det här när jag med trimmern slagit ner nässlor i fårhagarna. Det blir en kamp på högsta nivå för nässelbitarna försöker hoppa upp och bränna mig så fort de kan. De växer så krångligt som möjligt bland stenarna. Bra sätt att bli av med alla aggressioner. Och här är det jag som bestämmer och jag har tillräckliga medel för att åstadkomma den förändring jag vill. Fåren tittar avvaktande på avstånd. Jag tror att de är lika nöjda som jag med resultatet. För de gillar inte heller nässlor. Jo, men lite ilska har jag kvar, Nog för att fortsätta tänka på hur vi ska kunna lyfta frågan om bättre kontroll av vad våra placerade ungdomar får för vård och omsorg. Det måste gå….

* * *

20 maj 2009

Saffranspannkaka i solen – det är livskvalitet
Det var verkligen en kort vecka det här. Trots att jag började jobba redan på söndagen så gick det så fort. Var i Visby i går Det är verkligen underbart med havet och den charmiga bebyggelsen. Lotta och jag hann träffa psykiatrin på Gotland och rekognosera inför kommande evenemang och inte minst – äta saffranspannkaka med grädde och sylt i solen i en liten gränd.. I dag en räcka möten på kontoret. Uppiggad av träffen med webbkonsulten som ska hjälpa oss att hitta enkla verktyg för att beskriva vilka aktörer som finns i modellområdena och hur processerna ser ut. Avslutade dagen med att gå och klippa håret hos Rickard på Norra Agnegatan. Han är en frisör av den bästa sorten dvs. en riktig yrkesman. Håret blir välklippt, jag har får en trevlig pratstund och han har ett sätt att prata om hur frisyren lyfter fram profilen så man känner sig nästan vacker när man går därifrån. Precis vad en sliten 50-årig psykiatritant behöver till helgen.

* * *

14 maj 2009

Nerv i huset
Ja, en av cheferna brukar säga så. Att de två dagar i månaden då beredningar och styrelsen har sina möten och våra politiker är på plats, ”då är det nerv i huset”. I dag var en sådan dag. Jag var med på sjukvårdsdelegationen. De är verkligen på hugget vad gäller psykiatrifrågor. Det blev en liten diskussion om vårdgarantin. Politikerna poängterade vikten av att vi sköter rapportering och ansökan om stumulanspengar på ett hederligt sätt. Det är ju helt rätt för det handlar om att det ska bli lättare för patienterna att få den vård de behöver inte att vi ska få fin statistik. Hemma är det också energi i huset. Sonens fem kattungar är nu så stora att de springer och klättrar obehindrat runt överallt i huset. De kommer rusande som ett helt litet rövarband varv på varv för att i nästa stund kasta sig ner och sova på golvet i en hög. De har verkligen förmåga att leva i nuet.

* * *

13 maj 2009

I dag är det före detta ärkebiskopar jag gillar
Efter 58 mil i bil, ett möte i Örebro om kunskapscentrum för kvalitetsregister och telefonsammanträde under bilresan samt en avslutningsföreläsning på Psykiatridagarna i Stockholm, så är jag lite mör. Kom dessutom med nattåget från Lund där jag varit utan handväska (kvarglömd hemma). Ja, gårdagen i Lund var bra på många sätt. Etiska rådets möte m ed chefläkarna i Skåne var trevligt. Fick själv med mig flera olika tankar av mina rådsmedlemmar Lars-Eric Salin, K-G Hammar och Toivo Heinso. Vi hade 15 minuter var till inledning före diskussionen. KG Hammar reflekterade bland annat kring ordet värdegrund och konstaterade att en grund ska vara statisk och stå fast och det är livsfarligt om det handlar om värden och etik. Han ville hellre tala om en värdegemenskap – ett dynamiskt begrepp, ett samtal som pågår mellan människor i en organisation. Klurig analys tyckte jag och kände att han har rätt. Han pratade också om ”tillitens grammatik”: Jag kan aldrig kräva tillit: Jag kan bara ge tillit och förhoppningsvis få det tillbaka.

I Skåne hann jag också träffa min gamla ”bästis” och kollega Eva Lindström. Konstaterade att hon och sambon hade det underbart med en massa lamm på den vackra gården. Eva och Sten har jobbat mycket med att hitta ett batteri kliniska bedömningar inkl riskbedömning att använda i såväl rättspsykiatri som allmänpsykiatri. Det ser riktigt spännande ut. Eva jobbar på en öppenvård för rättspsykiatriska patienter i Malmö. En bra utveckling och helt rätt tänk att utveckla öppenvårdsfunktioner som passar för alla olika behov. Som tur är finns det sådana människor som Eva som gillar att arbete med dem allra sjukaste eller de med riktigt komplicerad problematik, som strular och som inte är så lätta att tycka om.

* * *

10 maj 2009

I dag gillar jag politiker
Ja, jag blev glad när jag läste debattartikeln i dagens Svenska Dagbladet om Socialdemokraternas jobbpolitik. Ylva Johansson och Lars-Erik Österberg skriver bland annat: ”Vi vill ge alla människor möjlighet att leva på en lön. Ingen skall lämnas i passivitet. Varje människa är en resurs och varje människas förmåga och vilja att arbeta skall tas tillvara.” de föreslår en ny organisation med uppdrag att stödja dem som står långt från arbetsmarknaden. Bra, ett konkret förslag och inte bara snack om hur det inte ska vara. Dessutom kom häromdagen från andra hållet förslag från Moderaterna i deras nya sjukvårdspolitik att det ska inrättas en nationell samordnare för att kraftsamla kring barn- och ungdomsvården. De nämner också förbättrad skolhälsovård och att den ska stödja psykisk hälsa och att den ska samordnas med övriga aktörer. Tanken att investera i barn och unga finns hos många – måste bara över till handling…..

* * *

07 maj 2009

Förverkliga drömmar
Kanske kan en av mina drömmar gå i uppfyllelse. Vi var på en konsultfirma i morse som kan mycket om informatik. Ja då fick jag bland annat lite hopp om att någon kanske kan fixa mitt träd. Webbträdet som hjälper oss att hitta rätt information snabbt. Det finns lite mer under fliken Framtidstankar och några av mina försök att illustrera det.

En annan dröm är att det inte ska finnas hemlösa, speciellt inte barn och unga och personer med psykisk sjukdom. De ska alltid ha tak över huvudet. Det fanns en debattartikel i förra veckan som var tankeväckande. Jag sparade en bit som jag fastnade för: ”Debattartikel i Svenska Dagbladet av Maja-Stina Ahlzén, Socionom publicerad den 3 maj .....Hemlöshet är primärt inte ett socialt problem, det är ett fattigdomsproblem. När Socialstyrelsen räknar antalet hemlösa hämtar man uppgifter främst från socialtjänsten. Gemensamt för dem man räknar är att de saknar pengar för att själva kunna ordna logi. De är de allra fattigaste i vårt samhälle. Människor som saknar bostad, men har pengar, har inte kontakt med socialtjänsten och finns inte med i Socialstyrelsens beräkningar. De är bostadslösa, inte hemlösa. Det är således fattigdom som skiljer hemlösa från andra människor, inte missbruk, psykisk sjukdom eller andra bekymmer som vi alla kan ha. Däremot tyder mycket på att såväl missbruk som fysiska och psykiska krämpor är en följd av, eller förvärras av, hemlösheten. Trots det framställs vård och behandling, inte ekonomisk trygghet och billiga bostäder, som det viktigaste i arbetet mot hemlöshet. Men eftersom socialtjänsten har det yttersta ansvaret för utsatta människor hänvisas bostadslösa utan pengar dit. Så omvandlas den bostadslöse från att vara en person som saknar bostad till att vara en person med sociala problem, problem som passar den kunskap som socialtjänsten har och kan lösa. På ett strukturellt plan har man skapat ett socialt problem av ett bostadspolitiskt problem.” …. Jag tror hon pekar på något mycket viktigt och som gäller flera områden. Vi svarar inte på behoven med det som verkligen behövs utan med de ”verktyg” vi har. Har vi en hammare så får behoven bli spikar. Jag drömmer om att vi får/kan/vågar/orkar tänka fritt…..

* * *

06 maj 2009  

Alltid något mer att hitta
Ja, det känns både i kropp och knopp. Ja när man leder och håller ihop dagar med mycket diskussioner blir det en hel del stående. Har haft två bra dagar med kontaktmannagruppen i psykiatri. Dagen inleddes av Jenny Lexhed, mamman till en pojke med autism som kämpade så för sin son att hon själv drabbades av en reaktiv psykos. Hon berättar så bra och icke aggressivt att man blir rörd. Ja, även jag som hört henne flera gånger tidigare blev tårögd. Det blev en stark inledning på en dag om bland annat barn och ungas psykiska hälsa och heldygnsvården. Vi pratade också konsekvenser av nya riktlinjer och rehabgaranti liksom hur vårdvalet kommer att påverka. Många osäkra faktorer och jättesvårt att förutsäga konsekvenserna. I går handlade det mycket om rehabilitering och sysselsättning. Sture Wallmon sakkunnig från Socialdepartementet förklarade väldigt bra intentionerna bakom regelförändringarna och var klok att resonera med. Jag tror att det blev mycket klarare för många hur olika beslutsnivåer hör ihop. Att det tex. är viktigt att överklaga alla beslut från Försäkringskassan för att få domar som kan klargöra tolkningar. Då kan det också bli tydligt var lagstiftningen brister. Så är det alltid väldigt bra att träffas och utbyta idéer. Det finns alltid en vinkling till som man inte sett.

Avslutade med en sittning på firman som fixar layouten av kunskapssammanställningen om insatser på olika nivåer för barn med psykisk ohälsa. Sista korrekturvarven så snart är den klar. Äntligen. Det är inte klokt vad tid det tar. Och trots att jag läst så många gånger så finns det alltid några fel till att hitta.

Nej nu är det dags att sova för i morgon är det tidig träff med en webbfirma som ev. kan förverkliga min idé med det klickbara trädet som ska ge en bra överblick. Vi får se

* * *

26 april 2009

Kontroll över tiden...
Det har jag inte. Tycker alltid att den går för fort och jag hinner aldrig allt jag vill. Men nog har det gått fort den här helgen. På bara ett par dagar har träd och buskar grönskat och våren har tagit ett skutt framåt. För mig är det ett annat riktigt vårtecken vajande juldukar från klädstrecket. Nu har jag tvättat alla. Läste om en utställning i Zürich om tid: vår ständiga brist på tid, stressfyllda tid, kamp mot tiden och hopp om tiden. Någon tänkare där menade att det inte var fel att rusa runt för att göra en massa saker om man bara har möjlighet att ibland dra sig undan från den hektiska tiden. Ta kontroll över tiden.
Här om dagen kom en rapport från Socialstyrelsen om en effektiv socialtjänst. Bland annat står det att effektivitet innebär både att göra rätt saker och att göra den på rätt sätt. Ett sätt att få kontroll över tiden.

* * *

23 april 2009

En helt underbar vårdag i Trosa
Träffade ett antal trevliga socialchefer i dag i Trosa. Det var FSS-regionträff i Östergötland/Sörmland (Föreningen Sveriges Socialchefer). Solen sken, Trosa visade sig från sin bästa sida, god lunch och ett riktigt bra samtal – då är livet bra! Jag fick med mig många bra tankar och hoppas att deltagarna fick det samma. Vi fick lite extra info om Trosa och det var mycket intressant att höra om det samarbete de har i sin ledningsgrupp och samspelet med politiken. De vill jag höra mer om någon gång. I övrigt diskuterade vi frågor som rör psykisk hälsa mest om barn och unga. Jag fick ytterligare stöd för att vi måste hitta alternativ till alla dessa projektpengar och olika riktade satsningar. Även här skulle man välkomna verktyg för att kunna göra investeringar i omställning till tidigare insatser men att det ofta behövs ”puckelpengar” och att det ofta inte går att skapa via de satsningar som råkar vara aktuella för stunden. Av detta var jag riktigt laddad när vi på kvällen hade träff med Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog. Diskuterade uppföljning och hur vi kan gräva djupare kring ekonomi och mäta vilka arbetssätt som är effektiva i våra modellområden. Riktigt kul spånande och jag tror det kan bli något bra av detta.

* * *

22 april 2009

En helhet
Stimulerande med nya människor och sammanhang. Två dagar med folk från vården och från Härnösandsstift. Jag pratade med utgångspunkt från psykosomatik och Rolf Nordblom om identitet och existentiella frågor. Det var bra dagar tror jag i varje fall fick jag själv med mig en hel del. Dessutom ett par tågresor med Rolf då vi hann avhandla allt från vänskap, ritualer, mod och våra barn till begravning, Knutby och självmord. Dessutom underbart vacker utsikt på resan mellan Härnösand och Östersund. Hittade stress och sömnhjälp, en självtest med 10 frågor på Alecta’s hemsida när jag svirrade runt på nätet. Stress nämns ofta ihop med psykosomatiska besvär nu för tiden Som :” Psykosomatik är ett synsätt som innebär att se hälsa, sjukdom och symptom som en konsekvens av hur individer hanterar och upplever stress av olika slag. Stress kan vara såväl fysisk, psykisk, social som existentiell och påverkar inte kropp eller själ separat, utan alltid både och; kropp och själ är inte åtskilda.

I morgon fattar regeringen beslut om skrivelse till riksdagen om psykiatri. Är nog en slags sammanfattning av vad man gjort och tänker göra närmaste åren. Jag har inte sett den och den finns inte att hitta ännu men det kanske kommer något i morgon. Det är väl stor risk att man inte vill utlova något efter 2011 men jag hoppas att alla förstår att psykiatriområdet inte är fixat nu efter några år utan att det behövs långvarigt, envist arbete. Ja, jag vet att det är tjatigt.

* * *

20 april 2009

Inlärd optimism kan det fungera….
Startade dagen med kanslimöte, dvs. lilla projektgruppen för modellområdena. Tillsammans konstaterade vi att vi måste hjälpas åt att hålla ett rimligt tempo. Det är så kul och alla så entusiastiska att det blir sprinterloppsfart trots att vi har ett maratonlopp framför oss. Sedan var det dags för hearing om inventeringen av slutenvården. Vi fick hjälp av 25 kloka personer med erfarenhet av vården att titta på de mallar och frågeställningar som tagits fram till inventeringen. Det blev härliga diskussioner och vi fick massor av kloka synpunkter. Frågorna som behöver besvaras blir bara fler. Gäller att vi begränsar oss i denna första runda annars kommer vi att drunkna i siffror. Resultaten kommer att generera flera frågor och då får vi ta dem i nästa varv. Som vanligt är det bara att nöta på. Varv på varv….

När man börjar intressera sig för en viss fråga eller tanke upptäcker man genast att många fler är inne på samma spår. Jag har hittat en mängd hänvisningar till positivt tänkande på senaste tiden. Hörde på radio om en studie där elever fått i uppgift att regelbundet skriva positiva omdömen om sig själva och de som gjorde detta förbättrade sina skolresultat jämfört med en kontrollgrupp. En artikel i Times Magazine tar upp att forskningen visar att positivt tänkande inte bara skyddar mot depression utan minskar risken för allvarliga sjukdomar. Går det att lära sig optimistiskt tänkande? Ja det verkar så. Motsatsen till inlärd hjälplöshet är väl inlärd erfarenhet av att man kan bemästra situationer, och positiva förväntningar. Inventera möjligheter före omöjligheter. Kanske ska vi inte göra det en och en utan tillsammans förenas i möjligheternas gemenskap.

* * *

19 april 2009

Kanske spelar det ändå en roll vad vi gör….
Här om dagen kom det ett par psykiatribeslut till. Regeringen beslutade, den 16 april, att ge Vetenskapsrådet i uppdrag att inrätta cirka 30 deltidstjänster för forskning inom psykiatrin under 10 år. Beslutet innebär en satsning på 12 miljoner kronor per år i tio år. För att komma ifråga av en anställning ska sökande vara kliniskt verksam inom hälso- och sjukvården. Kapitlen om forskning i Ambition och ansvar var ett av de som sist blev färdiga. Länge tänkte vi inte skriva något om forskning eftersom det inte fanns med i direktiven och vi inte hade någon speciell forskningsgrupp knuten till kansliet. I elfte timman kom vi ändå iväg till Vetenskapsrådet och hade en bra diskussion med Håkan Billig. Det blev starten på att ändå samla ihop det vi hade, sätta ner foten och föreslå en särskild satsning på psykiatrisk forskning. Det här blev det och jag känner mig lite stolt över att vi fick med ett litet tunt kapitel. Visst ville vi ha mer men det är en långsiktig satsning. Regeringen fattade i torsdags också beslut om att stödja landstingen med att stärka hälso- och sjukvårdspersonalens kompetens inom psykologisk behandling. Målet är att fler personer ska utbildas inom psykoterapi för att avhjälpa de långa köerna inom psykiatrin. Medlen ska används till att finansiera utbildningsplatser för legitimeringsgrundande psykoterapeututbildningar och påbyggnadsutbildningar för handledarkompetens inom psykoterapi.

* * *

14 april 2009

Det glada Hudik
Underbar start på veckan med ett besök i Hudiksvall, ett av våra modellområden, där både politiker och tjänstemän var samlade. Min gamla klasskompis från gymnasiet Tommy Berger dök upp för han är ansvarigt landstingsråd där. Kul överraskning. Det kändes betryggande att höra att de är så väl på gång. Jag var oartig nog att smita efter två timmar för att hinna med ett möte i Uppsala om kvalitetsregister och sedan till Stockholm och ett möte på SKL.

Såg nyss en lite TV om modeskaparen Coco Chanel. Fascinerande att se vad denna kvinna uppnådde med sin målmedvetenhet. Fick höra att hon hade en kärlekshistoria med Stravinskij medan han fortfarande var en fattig kompositör. Ett omaka par men som kanske drogs de till varandras förtjusning för det avskalade och förenklade i musik respektive mode. Sympatisk tanke som tilltalar mig just nu. Enklare, rakare och mindre tjafs, krångel och byråkrati. Mindre fokus på utseende och yta önskar jag mig också. Men här om dagen hörde jag på radio Armani lär ha sagt att han vill göra kläder som gör att man lyssnar på kvinnan som bär dem. Förstod med ens varför jag inte får fram mitt budskap så bra som jag vill. Precis före påsk kom en rapport och råd kring hur man ska möta ungdomskriminalitet och normbrytande beteende tidigt. Finns på Socialstyrelsens hemsida och är gjord av forskarparet Andersen i Örebro. Bra att läsa tror jag utan att ha gjort det.

* * *

13 april 2009

Regelverk skapade av människor och inga naturlagar
Så gott som slut på påsken. Det har varit härliga dagar med sol, värme, äggletning, släkten på besök och mycket god mat. Det har också varit de första riktigt bra torkdagarna för i år. Lukten av ren tvätt som torkat ute är en av de bästa lukter jag vet.

Såg på TV4 Nyhetsmorgon på påskdagen. Dels Sofia Åkerman som skrivit ännu en bok. Nu med tips och råd hur man kan stödja någon som har ett självskadebeteende. Hon och hennes mamma gjorde ett så bra framträdande. Pratade positivt och lyckades undvika intervjuarens frågor om själva självskadandet. Vi skulle behöva ordna några kunskapsseminarier och försöka samla ihop vad aktuell kunskap idag säger. Jag tror att det är viktigt att se att självskadebeteende kan vara symtom vid olika tillstånd som kanske ska mötas på olika sätt. Det finns ett stort sug efter kunskap ute i verksamheterna och det är viktigt att de råd som ges är så bra som möjligt. Såg också min gamla skolkamrat Lasse Stjernkvist i debatt med Lotta Gröning. En klok och lite mer eftertänksam diskussion om Lundby-Wedin historien men ändå kände jag att det handlar för mycket om taktik och hur man vinner väljare i stället för innehållet i politiken. Det är klart att man tappar förtroendet för folk som inte lever efter det de lär men vad är Socialdemokraternas lära i dag. Vad har de för mål för sin politik och hur ska de nå dit?

Haft lite tid och tänka i helgen och funderat vidare kring politik och samhällsförändring. Inser att en del av den trötthet jag känt på senaste tiden är irritation och förtvivlan över att det är så segt att få till stånd förändringar. Ja jag vet att jag är otålig och vill att allt ska gå snabbt men ändå. Mycket av segheten och motståndet ligger faktiskt hos oss tjänstemän. ”Det går inte med nuvarande regelverk” eller ”så är inte systemet utformat” eller ”nej det kan man inte göra, det har vi aldrig gjort tidigare” är några av de obligatoriska uttalanden man hela tiden möts av. Det är klart att det är svårt med nytänkande då. Det verkar som många tror att regelverk och administrativa system är någon slags naturlagar. Lika svåra att upphäva som gravitationen, så då blir det att titta i månen efter förändringar….. Nej, hör ni grabbar, regelverken är skapade av människor. Ja, tjejer, tantar och gubbar också föresten, regelverkan kan förståss ändras med några penndrag om man vill och törs. Det kanske är tjänstemännen som begränsar politiska utvecklingen? Inte lätt för våra politiker att vara nytänkande om tjänstemännen inte förser dem med bra underlag fyllda med förslag på hur förändring och nytänkande kan realiseras i praktiken.

* * *

09 april 2008

Påsk igen….
Igår kom info om de lagförslag som skickas till lagrådet som handlar om dels ett förtydligande i HSL om sjukvårdens ansvar att ge stöd till barn som har föräldrar med missbruk eller psykisk sjukdom, dels två likalydande förslag i HSL och SoL om krav på överenskommelser mellan landsting och kommun om insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning och att göra gemensam individuell plan vid behov dvs. bättre samarbete. Läs mer: http://www.regeringen.se/sb/d/11222/a/124149 . Det är tre av de förslag som kom från Nationell Psykiatrisamordning. De ser inte helt ut som förslagen i Ambition och ansvar men har samma innebörd. Kul att se resultat av de vi gjorde och nästan lite storslaget känns det att ha fått vara med och ta fram det som sedan blir lagförändringar.

Nu börjar jag Påskledigheten. Har inte åkt till Stockholm idag utan sitter hemma och gör det jag inte hann igår. Nu ska det bli högsta hastighet med städning, bullbak och påskpyntning innan det är dags för Bluesmässa i kväll. För 10:e året gör Svante Zettergren tillsammans med jazz och bluessångaren Claes Jansson och musiker sin bluesmässa i Missionskyrkan. Det är påsktexter kombinerat med texter om när det svåraste drabbar oss blandat med häftiga blues-låtar som Everybody wants to go to heaven och Det går över. Lika bra varje gång. Ja, det är bra med traditioner. Kände det när jag satte upp de gamla påskkycklingarna (som jag en stund tänkt strunta i nu när barnen är stora). Upprepandets trygghet ger möjlighet till utveckling tror jag.

Glad påsk föresten!

* * *

02 april 2009

Måste vi diskutera inför allmänheten
Underbar dag i dag i Vänersborg. Lotta, Fredrik och jag var där på en liten introduktionstur. Vänersborg är ett av modellområdena och det var roligt att höra hur de arbetar. De har kommit en bra bit på väg med implementeringen av Väst-Bus. Vi fick se ett exempel på en ”händelseanalys” som de gör i ärenden som de inte kommer överens om eller när man anser att Väst-bus modellen inte har följts. Spännande. Avslutade dagen, tillbaka på SKL, med en liten träff med en hälso- och sjukvårdsdirektör och en personaldirektör. Vi diskuterar hur vi ska få igång en diskussion ute i landstingen om vad nya riktlinjer mm betyder för verksamheterna och vilka utmaningar man står inför när det gäller personalförsörjning.

Så hör jag från kollegor runt i landet att det finns ett missnöje med Socialstyrelsens riktlinjer för ångest och depression både från dem som tycker läkemedel kommer på undantag och de som tycker dynamisk psykoterapi manövreras ut. Det är inte samma grupp. Jag hoppas att det blir en rejäl diskussion. Att vi verkligen diskuterar det vetenskapliga underlaget, de praktiska erfarenheterna och vad som är bra för patienterna utan gammalt skyttegravskrig. Jag hoppas också att vi gör det först inom den professionella kretsen och inte på allmänna debattsidor i pressen. Jag är övertygad om att nya strider mellan medicinska och psykologiska företrädare det är allmänheten inte intresserad av. Det kommer bara att utlösa reaktionen. 'Titta, vad var det vi sa, de är inte överens inom psykiatrin och kan inte resonera sig fram till konsensus själva. Eftersom de väljer att göra det offentligt så vill de väl ha allmänhetens hjälp och det är bäst att politiker och tjänstemän bestämmer åt dem i detalj.' Det här låter kanske hårt och jag hoppas att jag har fel. Vi lär väl få se.

* * *

31 mars 2009

Svårare än så är det inte
Avslutade för en stund sedan Socialpsykiatriskt forum´s konferens ”Med barnens ögon” Min titel var: Vi kan tillsammans arbeta förebyggande och inge hopp”. Det var kul att få uppgiften att sprida hopp. Det gav mig en anledning att göra nya bilder. Försökte vidga mina vyer genom att läsa Mats Olsson´s. bok, En pinne i skogen. Riktigt kul och jag hittade ett par användbara tankar och citat till dagens föreläsning. Inte så dumt. Bland annat det här: ”Det var inför Sveriges landskamp borta mot Island för två år sen som Kim Källström fick en fråga om taktik och svarade: – Fotboll är ett enkelt spel, när man har bollen anfaller man, när man inte har bollen försvarar man. Svårare än så är det inte.” Det gäller väl barn och unga också. Vi ska göra det som är bra för barnen och låta bli det som är dåligt. Svårare än så är det inte. Det är inte så svårt att vara hoppfull heller för det pågår faktiskt mycket bra. Flera föredragshållare berättade om bra initiativ som görs.

Kul är också att det är så stort intresse från politiker för barn och ungas psykiska hälsa. Jag var i går i Växjö och talade för en massa landstingspolitiker. Kloka och bra inlägg under debatten. Insikten och viljan finns. Vi måste bara få till det. Insatser till barn och unga är inte en kostnad utan en investering. Bara de tekniska lösningarna som fattas för alla vet ju att det är både mänskligt och ekonomiskt lönsamt.

* * *

27 mars 2009

Sluta snacka börja göra.
I dag träff med kriminalvården och diskussion om vad som behövs för att stödja utvecklingen av insatser till personer med kriminalitet och psykisk sjukdom. Projektet med ADHD utredning och behandling på Norrtäljeanstalten har gått så bra. Många av dem som fått hjälp kan tillgodogöra sig behandling i kriminalvården så mycket bättre. Utmaningen är hur vi ska utveckla stödet i öppenvård efter utskrivning. Det måste finnas verksamheter dit dessa personer är välkomna och som har kompetens att ge rätt stöd och uppföljning.

I går var jag i Västerås på Neuropsykiatriskt forum. Mycket folk och god stämning. Det är verkligen drag i frågorna och också en större självklarhet i kraven på rätt insatser. Ett öppet samhälle med möjlighet till delaktighet även på arbetsmarknaden. Förväntningarna på konkret handling och tydliga resultat ökar.

* * *

24 mars 2009

Verksamheter för barn och unga högprioriterade!?
Startade dagen med att träffa verksamhetscheferna i Barnpsykiatrin. Ett trevligt möte där vi diskuterade kloka definitioner kring den förstärkta vårdgarantin.

Sedan full fart till lunchträff på SKL med den nye Barnombudsmannen. Det var en positiv överraskning. Han verkade klok och erfaren med en bra syn på sin uppgift. Menade att det som räknas är att det blir skillnad i praktiken och att det då är viktigt att rikta insatserna till strategiska områden. Verkade tänka att det inte är säkert att häftiga utspel, i media är det mest framgångsrika sättet. Vi får se.

Från Socialstyrelsen har det kommit den årliga, Lägesrapport individ och familjeomsorg: Där säger man bland annat att kvaliteten och strukturen i utredningarna har blivit bättre och barn och unga kommer mer till tals. Mycket tack vare BBIC-systemet, som är på väg att införas eller prövas i nästan alla kommuner. Kostnaderna för insatser till barn och unga är drygt 12,2 miljarder. 1 nov var 28 300 barn och ungdomar placerade i heldygnsvård på institution eller i familjehem. http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2009/10361/2009-126-45.htm Verksamheter för barn och unga, öppna insatser och förebyggande arbete anses av socialcheferna vara högprioriterade inom kommunstyrelserna, stod det också. Låter bra.

* * *

18 mars 2009

Ett slags startskott
I dag var det uppstart för modellområdes projekten. Totalt var vi ett 60-tal personer med deltagare från i stort sett alla områden. Stämningen var härlig – positiv och förväntansfull. Det var så roligt och skönt att vi är i gång. Vill ni se mer så kommer det att finnas material på vår hemsida från detta tillfälle och framöver kommer det mer. http://kikaren.skl.se/lopsedelbanner.asp?C=7563

I början av veckan var det första mötet med utredningen om psykiatriska tvångslagarna, S2008:09, Psykiatrilagsutredningen. Det var en lite trevande start och det blev tydligt att utredningen kommer att behöva mer tid eftersom den just kommit igång. Kändes lite som om vi började från början igen men vi får se. Det kanske tar fart nästa möte i april.

 

13 mars 2009

Ska vi stämma i bäcken eller släcka bränder…
Det var rubriken för dagens seminarium i Nyköping. Jag var inbjuden som moderator och det handlade om barn och ungdomars psykiska hälsa. Sven Bremberg, Monica Norrman, Anna Marnell medverkade men bäst var nog de båda tjejerna från Ungdomsfullmäktige i Nyköping, Linn Lidberg och Anneli Koskinen. Det kändes så lovande för framtiden med dessa kloka personer – unga och intresserade av politik. Självklart var vi när dagen var slut helt överens om att vi ska göra allt för att komma in i ett tidigare skede och i så stor utsträckning som möjligt förebygga ohälsa. De har kommit en bra bit på väg i Sörmland och det var en härlig stämning bland de politiker, tjänstemän och verksamhetsföreträdare som var där. Det bådar gott för framtiden.

Även i går var jag på ett möte om psykisk ohälsa, Barnforum-kunskapsfronten för barn i riskzon. Lyssnade bl.a. på några kvinnor från en spännande organisation i Storbritannien: Celia Atherton, och Sally Booth , från RIP. (Research in Practice). De stöder användandet av evidensbaserade metoder i praktiken. Titta på deras hemsida. http://www.rip.org.uk/index.asp. Där finns en mängd material om aktuell kunskap. De beskrev också ett spännande sätt att utbilda utbildare / ambassadörer som stöd för införandet av nya metoder.

På förmiddagen hann jag gästa Föreningen för Kognitivt stöd (www.fks.org.se) och föreläsa om nuläget och mina spekulationer om framtiden. Ja, jag tror på en framtid för kognitiva hjälpmedel. Det kommer vi alla att vilja ha i vardagen och då kan det bli lättare att utveckla billiga hjälpmedel för personer med psykiska funktionshinder.

* * *

11 mars 2009

Massor av psykiatrer på samma gång.
Det var en härlig stämning på Psykiatriska föreningens Psykiatristämma i Göteborg som inleddes i dag. 450 psykiatrer är anmälda och det är massor av bra föreläsningar under tre dagar. Ett riktigt lyft för föreningens möten har skett de senaste åren. Det ger hopp att se så många kollegor på samma gång. Själv deltog jag i ett pass som ingick i temat uppföljning och ny IT-teknik tillsammans med Gunilla Roman och Karl-Otto Svärd. Vi funderade på historia, nutid och framtid. Det finns en röd tråd och utvecklingen går framåt. Kul att träffa Gunilla och att få höra henne beskriva hur mycket som startades under 90-talet. Jag fick också möjlighet att lyssna på Arvid Carlsons högtidsföreläsning. Han var inspirerande som vanligt och ”still going strong”.

* * *

05 mars 2009

KBT för hela slanten
I går kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest ut med sin preliminära version. Nu har vi möjlighet att ta del av den och att komma med reaktioner. Slutversionen ska sammanställas i höst. ”Vid depression och ångest bör hälso- och sjukvården i många fall ge psykologisk behandling och framförallt kognitiv beteendeterapi (KBT)”, står det i pressmeddelandet. Det och att mycket av både diagnostik och behandling av lindriga och måttliga tillstånd bör ges i primärvården framgår tydligt. Liksom att det kommer att ställa stora krav på utveckling och ökade resurser i de flesta landsting. Men de är inte helt lättlästa och det är svårt att få en helhetsbild av vad som ska erbjudas av vem och när. Det är ett jättearbete med en lång lista av insatser som är prioriterade med olika siffror men det är svårt att se hur det blir i verkliga livet. Jag hoppas att det blir intensiva diskussioner ute i verksamheterna. Det behövs och vi behöver gemensamt fundera över vad konsekvenserna blir. I fredags sken solen så fint när vi besökte Falun så vårkänslorna slog till men så kom det massa snö igen. I morgon ska jag till Lund på Etiskt råd, hoppas på lite mer vår där….

* * *

20 februari 2009

En bäver i Luleå
Beskådade en isskulptur i form av en bäver. Lotta och jag har haft förmånen att träffa hela Norrbus i dag. Hela Norrbotten ingår i detta samverkansforum för barn och ungas psykiska hälsa. De har tagit fram gemensamma överenskommelser om hur samarbetet kring barn och unga med psykisk ohälsa ska gå till. Imponerande och roligt att se vilken fart det är där uppe. Åter igen blir jag påmind om vilka geografiska utmaningar de har och fylls av beundran när jag hör alla kreativa lösningar. De jobbar på som små bävrar….
Det var länge sedan jag skrev men det betyder inte att det varit dött på SKL. Vi har kört på och försökt introducera Lotta och Catharina i arbetet samtidigt som en massa aktiviteter kring modellområdena pågår. I måndags kom ännu en medarbetare, Daniel Hansson som ska ta extra ansvar för skolfrågorna och som kommer att sitta nere på Lärande och arbetsmarknads avd på SKL. Det har varit möten med Skolverket, SBU, Stockholms läns landsting, Socialstyrelsen och Nordiska samarbetsparters liksom möten om Vårdgarantin, mediabevakningen, personalförsörjningen m.m.

* * *

08 februari 2009

Drömmen om att passa in
Söndag kväll och åter igen konstaterar jag att jag bara gjort en bråkdel av vad jag tänkt. Men det är sjukstuga här hemma just nu. Någon version av influensa har drabbat oss och herrarna i familjen hostar i kapp. Själv är jag rysligt hes så det blev inte så mycket utåtriktade aktiviteter i helgen. Däremot läst en del och hittat ett riktigt bra nummer av Axess med tema: Den förtalade normaliteten. Flera skribenter träder till normalitetens, vanlighetens och Svensson-livets försvar. Ann Heberlein skriver bland annat:” Normalitetsbegreppet har blivit tabubelagt på grund av rädslan för att stigmatisera dem som avviker från majoritetens sätt att vara. Men för den galne, utslagne eller sjuke kan strävan efter normalitet vara vägen till en dräglig tillvara.” Läs, det är många tänkvärda aspekter som lyfts fram och som jag kände stor sympati med. Så har jag läst klart boken, Väninnan, av Eva Frankel, där hon beskriver sina år med Anna Lindh. Den tycker jag också är väl värd att läsa. Den ger en nyttig inblick i och förståelse för att politikens är en egen värld med sin logik och sina prioriteringar och som inte är de samma som i verksamheter eller professionen. Även i hennes berättelse om det politiska livet återkommer det där med att få höra till, passa in.

En lagrådsremiss, Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten, har kommit i veckan. http://www.regeringen.se/sb/d/11537/a/119741 Den innebär att Socialstyrelsen får ett utökat ansvar och även kommer att tillsyna socialtjänsten. Det är en klar skärpning på många sätt med bland besök på alla HVB hem två gånger om året och tillsyn av SIS.

Det är underbart med de båda nya medarbetarna Lotta Jernström kommunikatör och Catharina Nyström assistent. De var båda med på verksamhetschefsmötet i tisdags som en riktig rivstart. Det var ett bra möte med konstruktiva diskussioner. Nu ska ni se, nu är psykiatricheferna på gång. Där fick också Herman Holm och Ylva Berger möjlighet att presentera de första tankarna från jobbet med inventeringen av slutenvården. Håkan Andersson som också är med i gruppen hade fått influensa. Ja, så det projektet håller också på att rulla igång.

Nu är det snart dags att gå ut och mata lammet igen.. Hon vet inte riktigt var hon passar in hos oss människor med nappflaskan eller hos de andra fåren i ladugården. Henrietta heter hon och hon följer efter oss som en liten hund vart vi går om hon får.

 

* * *

30 januari 2009

Nytt liv
Nu är det länge sedan jag skrev senast och mycket har hänt. Det svåraste var förlusten av min almanacka. Under en vecka levde jag helt i blindo, varje stund i skräckslagen väntan på telefonsamtal som berättade var jag borde ha varit… Så det var en underbar känsla när den hade upphittats i Borensberg. Så senaste veckan har gått bra. Psykisk Hälsa mässan 27-28 januari blev riktigt bra. Flera av föreläsningarna var strålande och jag gick påfylld från dessa dagar. Temat var makt och möten. Jag fick möjligheten att inleda konferensen och prata före Maria Larsson eftersom hon inte skulle hinna till starten. De fick jag också chansen att avsluta med en uppmaning till henne. Passade då på att säga att ministrarna måste samordna sina insatser när det gäller psykisk hälsa och inte göra var och en sina utspel. Att vi inte vill ha en massa olika satsningar men att en samordnad långsiktig satsning kan göra att vi når målet. Maria Larsson svarade att det var ju inte en liten uppgift hon fick så här på förmiddagen, att plocka ner månen.Tycker själv att jag fick till bilderna riktigt bra.

Föräldrastödsutredningen är klar. De föreslår en nationell strategi, som innebär att föräldrar som vill ska få stöd från graviditet tills barnet är 18 år. Samordning lokalt förordas och att befintliga strukturer ska utnyttjas. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/118980

I dag har Rickard och jag varit i Örebro på en psykiatridag för chefer och politiker från landsting och kommun. Riktigt bra diskussioner och en hoppingivande kraft i luften. Jag hörde inte ett enda ”det går aldrig”

Vi stretar på med modellområdena och en massa aktiviteter på SKL och det har varigt tämligen rörigt men på måndag börjar mitt nya liv. Då kommer både assistent och kommunikatör att finnas på plats.

* * *

11 januari 2009

För små för att få bestämma andra människors öden….
Blir så tagen av Gaza-konflikten. Att folk inte är kloka i krig och att de som är mitt i en konflikten beter sig som svin, det vet jag. Men att omvärlden, vi som står utanför, inte kan göra något åt situationen det är riktigt hemskt. Jag kan inte förstå det. Att dagarna rinner iväg innan FN kan få fram en resolution, att det inte går att få igång ordentliga samtal om eldupphör osv. gör att man känner en förlamande hopplöshet kring vår förmåga i denna så kallade civiliserade värld. Men då är det klart att man måste prata med Hamaz. Som psykiater börjar jag fundera på bristen av kommunikation. Kom på här om dagen att det är något totalt fel med hela diplomati-upplägget. Om jag förstår rätt så är det fortfarande så att när man diplomatiskt vill markera då låter man bli att prata. Vi tar hem vår diplomat, vi bryter de diplomatiska kontakterna, vi markerar genom att inte kommunicera med en regim eller ett parti vi inte gillar – däremot kan vi gå dit och slå dem…. I vårt moderna informationssamhälle som i så stor utsträckning bygger på kommunikation måste det vara helt fel att inte prata… Det diplomatiska spelet är rena stenåldern… Jag tror att det enda rätta är att i alla lägen hålla kommunikationen igång. Vi måste prata med varandra. Det är enda sättet att lösa små vardagskonflikter och jag har svårt att tro att det är så annorlunda bara för att det handlar om ledare, de är bara små människor de också. Ibland alldeles för små för att få bestämma andra människors öden….

Arbetslöshet bland ungdomar – det är riktigt bekymmersamt med lågkonjunkturen om den leder till ökad arbetslöshet bland unga. Igår fanns en debattartikel på DN som refererade en undersökning som SCB gjort åt Svenskt Näringsliv. De visar på stora skillnader i arbetslöshet efter olika gymnasieutbildningar och hävdar att efter vissa program är det 100% som inte fått något arbete efter utbildningen. ”Vissa nationella program fungerar som utslagningsmaskiner som sänder alla elever ut i arbetslöshet” står det tillspetsat i ingressen. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=871960 Så bra att detta lyfts fram. Det måste bli mycket bättre ordning på att utbildningarna är anpassade efter arbetsmarknaden och att alla utbildningar ska vara tillräckligt bra. Utbildning får inte vara en sorts sysselsättning för ungdomar – den ska leda till jobb. Ungdomsarbetslöshet är det vi i första hand måste motverka i lågkonjunkturen. Det är där eventuella statliga satsningar ska in tycker jag. Möjlighet till jobb är viktigt för framtidstron. De första jobben i livet är viktiga för att få struktur på tillvaron och är otroligt lärorikt. Arbetslöshet, oro för pengar, sysslolöshet är riskfaktorer för psykisk hälsa. Bra skolor, utbildning som ger jobb och en arbetsmarknad som släpper in ungdomar det är några av de viktigaste hälsofrämjande faktorerna. Det kan vi aldrig och ska inte kompensera för med vård och stödåtgärder. Små utbildningsanordnare kan inte själva få utforma utbildningar som de finner bra utan att finnas med i ett större sammanhang som kan säkra kvalitet och ge ungdomar råd som gör att de får jobb.

Träffade i går kväll en del gamla Psykiatrisamordningskamrater. Det var roligt. Vi sysslar med att försöka förbättra insatserna mot psykisk ohälsa men på olika platser och i olika sammanhang. Det är dags för en återsamling och utvärdering av vad som hänt nu två år efter att vi lämnade Ambition och Ansvar. Vi får försöka få till en träff….

Så till sist. Nu har Helmer fått en lekkamrat. En liten lammflicka föddes igår.

* * *

07 januari 2009

Nytt år och nytt lamm
Så är man igång igen på ett nytt år. Jag har haft en välbehövlig julledighet men nu är det kul att vara tillbaka. Jag tror att 2009 kommer att bli ett händelserikt år. Visst är det dystert med krig och ekonomisk kris men det finns mycket lovande i luften också. Vi behöver tänka till, ta nya tag för det går aldrig att bara köra på i samma hjulspår. Det fanns mycket positivt i högkonjunkturen men allt blev inte bra trots stor tillväxt. Nu behövs annorlunda lösningar och vi måste tänka i nya banor. Det känns helt rätt med det arbete vi har på gång med modellområden. Att bättre ta vara på det vi har, se till att våra ansträngningar och resurser kommer mer till sin rätt. Jag är helt övertygad om att vi kan vinna mycket på att synkronisera insatserna. Sitter och skriver på olika dokument om erfarenheter slutsatser från de jobb vi gjort hittills om insatser för barn och ungdomars psykiska hälsa. Bristen på samlat grepp är så tydlig.

Det här är Helmer. Han föddes en av de kallaste nätterna i helgen. När vi kom ner till ladugården på måndagen så stod han där på vingliga ben. Hans mor är Frida, det lammet som var så dåligt när hon föddes för ett par år sedan och som blev ett flasklamm som inte fick vara med de andra fåren. Som själv trodde att hon var människa – ett annorlunda lamm. Men nu är hon en helt vanlig fårmamma. Vet precis hur hon ska ta hand om lille Helmer. Inga anknytningsstörningar där – visst är det fantastiskt.